lunes, 24 de diciembre de 2012

Comprendre la Lluna 2
Revolució lunar periòdica (lluna ascendent i descendent) 


El moviment ascendent i descendent que realitza la lluna durant un mes és comparable al del cicle anual del Sol. L’hemisferi nord, a finals de desembre, podem veure com el Sol surt per el sud-est i es pon per el sud-oest, tot dibuixant un arc ben petit al cel (al migdia, al sud el sol està molt baix i a prop de l’horitzó). Posteriorment, que ens acostem a finals de Juny, el Sol surt pel nord-est i es pon pel nord-oest, descrivint un arc més gran al cel (al migdia el sol està més prop del zenit). El Sol ascendeix durant mig any i descendeix a l’altra meitat.Recorregut orbital anual solar 
La Lluna presenta el mateix recorregut, tot i que en un període de 27 dies, 7 hores i 43 minuts. És el que anomenem revolució lunar periòdica o sideral: durant 14 dies la Lluna ascendeix al cel de l’hemisferi  nord (primavera lunar) i torna a descendir posteriorment durant uns altres 14 dies (tardor lunar).

Sovint se sol confondre erròniament la lluna ascendent amb la Lluna creixent. En realitat es tracta de dos fenòmens totalment diferents. La Lluna, per exemple, pot ser creixent i descendent al mateix temps.

Lluna ascendent


La Lluna és ascendent durant el període en què, cada dia, la seva òrbita sembla més elevada que el dia anterior.Els líquids interns de les plantes pugen o baixen segons la Lluna. Durant la lluna ascendent, les plantes tenen més saba i, per tant, l’activitat per sobre del sòl, en la part aéria de les plantes, es superior. Es un bon moment per empeltar, collir fruits carnosos, saba de bedoll, etc. En canvi, és preferible no podar arbres ni collir plantes per assecar. La gespa tallada en aquesta època té tendència a proliferar en fulles i llavors, per la qual cosa és un bon moment per escarificar-la.Lluna descendent


La Luna és descendent durant el període en què, cada dia, la seva òrbita sembla més baixa que el dia anterior.
 Quan la Lluna és descendent, els líquids interns de les plantes baixen i l’activitat vegetativa es realitza majoritàriament sota terra, a les arrels, És un bon moment per collir arrels o parts aèries que s’hagin d’assecar ràpidament, o per podar, replantar, espargir compost i talar. La gespa tallada en aquest període arrela millor i assegura una millor retenció del sòl.

Hemisferis nord/sud i zona intertropical

Al cel a l’hemisferi sud aquest moviments es succeeixen simultàniament a la inversa.

A l’igual que les estacions s’inverteixen entre els hemisferis, la     Lluna també és ascendent a l’hemisferi nord  alhora que és descendent a l’hemisferi sud, i viceversa.


Entre els dos tròpics, apareix una inversió regular tal com es mostra al esquema.


En resum, la influencia de la lluna ascendent i descendent és més forta als hemisferis nord i sud, mes enllà dels tròpics, que a la zona intertropical. Per contra, entre els tròpics predominen les energies de la lluna creixent i minvant i l’efecte marea.Una salutació i Molt bones festes a tothom!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario